Салата с пиле, ябълки и целина
февруари 27, 2009Не мога да твърдя, че пилешкото месо ми е любимо, но пък и не отказвам печено бутче с хрупкава коричка или пържени крилца. Да не говорим за неща, които са от устоите на света, в който живеем като домашната пилешка супа с дреболийки и три вида корени.
Все пак, като стигнем до приговяне на пиле, въобръжението ми отказва да се простре много надалеч, а в ухото ми едно дяволче шепне „вземи свинско бе, вземи пържолите от оня щанд, ей там, в ляво“. Да ви кажа честно, повечето пъти послушно завивам към „ей там, в ляво“, но понякога решавам, че ще намалим холестерола в менюто, ще живеем здравословно (особено с препечената, мазна кожичка), ще разнообразим вечерята, пък и в крайна сметка ще позволя някаква демократичност вкъщи – временно отпадане на ветото върху пиле и производни.
Салатата с пиле е едно особено добро решение за привеждане в действие на всичките ми благочестиви намерения – със сигурност ще мине за здравословна, особено в комплект с нещо зелено и пълно с витамини, освен това свеждаме протестите вкъщи до препоръчителния минимум, така че пак да се върна необезпокоявана поне за две седмици към телешкото и свинското.
За една страхотна пилешка салата са ни неободими:
1 брой цяло пилe
3 стръка целина (селъри)
1 зелена ябълка, по въможност сорт Грани Смит
2-3 стръка пресен лук
1 кафеена чашка орехи
1 чаена чаша майонеза
1 чаена чаша кисело мляко
сок от половин лимон
пипер смес
щипка кафява захар
сол
Като за начало сваряваме добре пилето, като в тенджерата можем да сложим дафинов лист и бахар. Когато е добре изстинало, отделяме месото от костите, почистваме от кожа и жилки и нарязваме на дребни кубчета. Кокалите даваме на кучето, а кожичките си ги хапваме сами, за да не се гътнем от глад, докато стане готова салатата. Всъщност това го правя от лакомия, а не от глад, а кучето гледа жално и се чуди защо животът е толкова несправедлив понякога.
След това нарязваме стръковете целина (не мога да разбера защо точно на стъблата им се вика селъри у нас, практически растението е същото като големите глави от Женския пазар), наситнения пресен лук и ябълката, нея на кубчета, големи колкото тези от пилето.
За предпочитане е ябълката да е Грани Смит или подобен сорт, заради хрупкавата, сочна и твърда текстура и леко киселия вкус, който винаги е добре дошъл във всяка една месна салата.
Добавяме и счуканите орeхи, като най-бързо и лесно натрошаването става като ги сложим в дебело пликче и скочим два пъти отгоре със сабо.
Приготвяме дресинга от майонезата, киселото мляко, лимоновия сок, пипера, захарта и солта и объркваме хубаво, така че да не порпуснем някой ъгълче от дъното на купата. Добре е да преседи на хладно няколко часа, за да може сосът да напие в парченцата месо, ябълка и целина, а вкусовете да се смесят.
Тази салата е чудесна за сандвичи, както и за придружаващ елемент към нещо по-твърдо като добра водка, абе общо взето няма лимити за употребата на една добра салата.
добре де, това не беше ли Уорчестърска салата? От Дон така знам.
от Tina февруари 27, 2009 at 12:39 pmИдея си нямам :) Помагай с инфо :)
от nojivilichka февруари 27, 2009 at 12:41 pmимате страхоно чувство за хумор и така се възприемат по-лесно /без да ти тежи на съвестта ,че прегрешаваш с разни вкуснотийки/рецептите .Това е много свежа идея-обичам рецепти за салати +ябълка
от Dani февруари 27, 2009 at 1:31 pmТова е най-забавната и смешна рецепта, която някога съм чела :))) Разведрихте ми обяда, момичета, благодаря :))))
от birdita февруари 27, 2009 at 1:38 pmЧак сега прочетох за сабото. Патентовай го! Много си шашава, да знаеш. Аз взимам здрав найлонов плик, връзвам го и удрям наоколо (работи за орехи, бисквиДи, и ренкон). Не за друго, а защото нямам сабо :P
от Tina февруари 27, 2009 at 6:45 pmмагдалина лъже. когато скача върху орехите, носеше чехли с Хело Кити на тях (ако не вярваш, ще ти покажа снимка). тая салата, за която говориш, не се ли казва уолдорф? и в уолдорф има ли пиле?
от nojivilichka февруари 27, 2009 at 9:54 pmХело Кити е заради японския елемент, напоследък японското е новото черно.
от nervousshark февруари 27, 2009 at 11:29 pmИначе се прави със сабо!!!
Казва се Уолдорф, ама вчера ми беше позволено да правя грешки. И май няма пиле.
от Тина февруари 28, 2009 at 8:15 amех.. на листата от целина също им се казва целина, а някъде – и керевиз. :)
от abs март 4, 2009 at 5:34 pmМайка ми казва и на главата целина кервиз :)
от nojivilichka март 16, 2009 at 11:44 am[…] И на принципа “предай нататък” искам да прочета свежестта през погледа на Кремена, Жоро, а защо не и Нож и Виличка. […]
от Един свеж ден – презареди с настроение! - .:: monologa.org ::. април 30, 2010 at 11:08 pm