Начало За нас Реклама Контакти

Панирани заешки бутчета с крем от целина и сос беарнез

Снимка за Панирани заешки бутчета с крем от целина и сос беарнез
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В тази атрактивна многосъставна рецепта крехкото заешко месо, обвито в апетитна хрупкава панировка със семена и ядки, изпъква на фона на изящен крем от целина и класическия сос беарнез. Ястие, достойно за всяка празнична трапеза.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за бутчетата:
  • заешки бутчета
  • дафинов лист
  • 1 ч. л. кориандър на зърна
  • 1 ч. л. черен пипер
  • 1 ч. л. риган
  • 1 ч. л. сол
  • 1 глава лук, срязана на четири
  • 1,5 л вода
  • за панировката:
  • 3 с. л. брашно
  • белтък, разбит на сняг
  • 2 с. л. овесени ядки
  • 1 с. л. ленено семе
  • 1 с. л. сусам
  • 1 с. л. царевично брашно
  • 100 мл олио за пържене
  • за крема от целина:
  • 600 г целина
  • 300 мл течна сметана
  • яйца
  • жълтъка
  • 3 с. л. настърган пармезан
  • 1 щипка индийско орехче
  •  сол на вкус
  • за сос беарнез:
  • 6 зърна черен пипер
  • ½ глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с. л. пресен естрагон или 1 ч.л. сушен
  • 3 с. л. винен оцет
  • жълтъка
  • 200 г студено краве масло, нарязано на кубчета
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Целината за крема се обелва, нарязва се на едри кубчета и се сварява в подсолена вода за около 30 мин., докато омекне. Прецежда се, пасира се и към нея се добавят яйцата, жълтъците, пармезанът и сметаната. Всичко се пасира заедно, подправя се със сол и индийско орехче и се сипва в намаслени купички за крем карамел. Пекат се на водна баня 30-40 мин. на 200°С. Когато изстинат, кремовете се обръщат.

  2. 2.

    Заешките бутчета се слагат да се сварят с лука, подправките и водата, докато месото омекне. Сварените бутчета се подсушават и се овалват в брашното. Смесват се овесените ядки, лененото семе, сусамът и царевичното брашно. Бутчетата се потапят в разбития белтък и сместа с ядките. Изпържват се в сгорещеното олио, докато станат златисти.

  3. 3.

    Сосът се приготвя, като се слагат да се сварят черният пипер, лукът, естрагонът и оцетът. Варят се, докато течността се редуцира наполовина, след което се прецежда. Жълтъците се разбиват с редуцираната смес на водна баня, докато се сгъстят. Прибавят се кубчетата студено масло, като сосът се разбива непрекъснато до пълното им поемане.

  4. 4.

    Заешките бутчета се сервират с прясна салата, гарнирани с крема от целина и соса.


Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари