Стимулиращата сила на целината

Целината е не само прекрасен зеленчук, но и всепризнато лечебно растение.
Древните римляни свързвали целината с Плутон - бога на ада и на земните богатства.
Още в тези далечни времена целината била желана съставка на много ястия, изключително ценена заради деликатната си горчивина. Използвали я при затруднено храносмилане.
В древен Египет пък дъвчели семена от целина или ги поглъщали с алкохол като обезболяващо средство.
Днес лечебните й свойства са добре познати. Преценете сами.
Целината благоприятства сперматогенезата. Репутацията й на афродизиак несъмнено е свързана със съдържащия се в семената й апигенин - флавоноид със съдоразширяващо действие, което благоприятства образуването на сперматозоиди.
Целината стимулира организма. Ароматното масло от целина въздейства благоприятно на черния дроб и бъбреците. То помага при умора, като възвръща енергията.
Целината прочиства от токсините. Целината съдържа в изобилие антиоксидантни хранителни вещества и молекули - витамин К, В6 и С, калий и натрий. Тя притежава диуретично и прочистващо действие. Неслучайно нейният сок присъства в почти всички диети за отслабване. Целината облекчава болките при артроза или ревматизъм, като стимулира отстраняването на натрупващите се в ставите токсини.
Целината улеснява храносмилането. Това основно свое качество целината проявява под всичките си форми - сок, отвара или ароматно масло.
Целината полезна за кожата. В козметиката се използва ароматното масло от целина като стимулант за кожата. Направете смес от 1 капка ароматно масло от семена на целина и 1 капка ароматно масло от лавандула, разтворени в 1 кафена лъжичка маслена настойка от невен. Използвайте само няколко капки и ги разнесете с масажни движения по лицето. Повтаряйте процедурата в продължение на 7-8 дни, ако целите истински тонизиращ ефект.
Против старчески петна правете масажа 1 път седмично. Имайте предвид, че сместа е силно чувствителна към светлината и не бива да се употребява по-малко от 8 часа преди излагане на слънце.
Тя не е подходяща за бременни и кърмещи жени, както и за деца.
Целината се използва в аюрведа. Тази древна наука за здравето и дълголетието също е оценила това растение като лечебно средство. Традиционната рецепта се приготвя от семена на целина, накиснати във ферментирало мляко за 5-6 часа. След това семената се смилат, както са в млякото, и получената гъста смес се пие при проблеми в храносмилателния тракт.
Целината е отлична съставка за плодови и зеленчукови коктейли. Сокът от целина може да се консумира самостоятелно или в коктейл със сок от моркови, портокал или ябълка. Друга разновидност е комбинацията със сок от краставица.
Целината не е подходяща за вас, ако страдате от
проблеми с щитовидната жлеза
бъбречно заболяване
алергия към сенникоцветните (морков, копър, магданоз, кориандър, кимион) и сложноцветните (слънчоглед, глухарче) растения.
26 окт 2012
2617

Подобни новини