Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем от нашите деца…
Random header image... Refresh for more!

Крекери с домати и целина

крекери с домати и целина

2 чаши ленено семе, смляно на брашно
1 чушка, нарязана на ситно
1/2 чаша сушени домати
1 или 2 домата, зависи от големината
сока на 1 лимон
1 стрък пресен чесън (или 1 скилидка сух)
1/4 глава лук
1 чаша глава целина, настъргана на ситно
1 с.л. соев сос
и колкото ви се иска:
сусам, слънчогледови и тиквени семки

крекери с домати и целина

В блендер или кухненски робот слагаме 2та вида домати, лимоновия сок, чесъна, лука и мелим, докато се получи еднородна смес. В купа сипваме лененото брашно, готовата доматена смес, нарязаната чушка и настърганата целина. Всичко объркваме добре докато се получи нещо като тесто. В тавичка или върху фолио разстиламе сместа на тънък слой и изсушаваме във фурната на максимум 48 градуса за около 8 часа или за през нощта. Уханието е доста апетитовъзбуждащо.
Ако са добре изсушени, чудесно се съхраняват в кутия до повече от 2 седмици.

крекери с домати и целина

Пестото, с което са намазани крекерите, е от кашу, копър, магданоз, зелен чесън, зехтин и малко ленено масло, лимонов сок и пулпата от портокалите. Това последното може и да ви учуди, но аз си имам една прищявка. Обичам, когато си правя фреш от цитруси, да прецеждам сока през по-едра цедка. Събраната пулпа я ползвам за овкусяване на салати, дресинги, сосове или десерти. Харесва ми леко сладникавия вкус на пестото или други дресинги.

крекери с домати и целина

А в случая, салатата е от
целина, нарязана на резени,
рукола, срязана на две на три,
кълнове от червена ряпа,
салата айсберг,
и 2 стръка чесън,
залята с ленено масло
и в последствие овкусена със сос песто.

крекери с домати и целина

крекери с домати и целина

37 comments

1 натали { 02.04.09 at 10:28 }

здравеите !!доматите как ги сушите?….и още един вьпрос за кълнове от червена ряпа ..как се правят? Благодаря предварително..

2 mer { 02.04.09 at 11:23 }

И сушените домати и кълновете от ряпа се продават в големите вериги магазини, купувала съм ги от Метро или в здравословните магазини и не само там. А ако искаш да си направиш, ето как става това:
* сушени домати – най-добре да си намериш специален сорт домати – консерва, те са най-месести и не толкова водни. Нарязват се на парчета и се нареждат на фина решетка и се изсушават или в дехидратор (скоро се продаваше един в Метро) или във фурна на 40 градуса.
* кълнове от ряпа – трябва да си намериш семена за покълване (има в здравословните магазини). За 1 ден се накисват във вода, а след това само се поддържат влажни. Може да се наредят върху марля и да се пулверизират от време на време с цел да не изсъхват. За няколко дена ще са готови.

3 Деси { 02.18.09 at 14:11 }

Вече направих първите си крекери. Малко измених рецептата, използвах 1ч. ленено семе като половината смлях и ги накиснах в чаша вода, сложих смлян домат с чесън, зелена пиперка на ситно, 1/2ч.слънчогледови кълнове, хималайска сол, риган и босилек. Оформих ги като малки питки, станаха много вкусни и ухаят на пица. Недостатъка е, че се сушиха 24ч. Може би вентилатора на фурната ми удължи процеса, следващия път няма да го включвам.

4 Деси { 02.18.09 at 14:12 }

Забравих да попитам дали мога да ги съхранявам в стъклен буркан?

5 Radula { 02.19.09 at 0:17 }

Хора, моля ви, ако някой намери къде се продават дехидратори в България, в частност София и Пловдив, да пише. Днес ходих до Метро и Технополис в Пловдив, но ми казаха, че нямат. А моята печка е на степени и не знам 1 степен колко градуса е, честно казано. И тъй като след пречистването искам да пробвам крекерите, пицата и т.н, и се чудя какво да правя без дехидратор…

6 mer { 02.19.09 at 3:12 }

Деси, ако са изсушени добре могат да се държат в кутия или буркан. Но ако е останала малко влага след няколко дена ще мухлясат. Може да пробваш да ги сложиш в сух буркан и ако по стъклото от вътрешната страна след 1 ден се образуват ситни водни капчици или се запоти, значи има останала влага в сухарите.
Не знам дали вентилаторът е бил проблема, понеже нямам такъв на моята фурна. Аз някой път ги нареждам върху хартия за печене, която слагам директно върху решетката на фурната (без да ползвам тава) и така много по-бързо се изсушават.
Хубавото на суровоядните рецепти е, че са винаги много изменяеми, т.е. всички рецепти са по-скоро идея или подходяща комбинация, от която може да се съставят хиляди варианти. Тази хималайска сол от къде я намираш, мислех че в БГ не се предлага такава.

Радула, и аз не знам да имаме в БГ дехидратори, но може пък и да не съм разбрала. Може например да си вземеш спиртен термометър с голяма скала и да измериш до колко загрява фурната ти, когато е на 1. Такива термометри има в химическите магазини, но не знам колко струват.
Ето тези са може би най-добрите и най-разпространената марка дехидратори в Щатите – http://www.excaliburdehydrator.com/Dehydrators-37-cat.htm

7 Деси { 02.20.09 at 9:36 }

Мер, много ти благодаря за отговора! Бяха се образували малки капчици вода и ги сложих да се изсушат още малко. Но за по-сигурно ги сложих в хладилника на съхранение. Хималайската сол я поръчвам от аквасорс, ползвам и добавките и козметиката им. Можеш да погледнеш тук:www.anhira.com
И аз искам да имам дехидратор. Не може ли по някакъв начин да се обединим няколко желаещи и да си поръчаме?

8 mer { 02.20.09 at 11:57 }

Да ако са в хладилника няма проблеми – в съда може да пъхнеш 1-2 по-дебели салфетки, които допълнително ще абсорбират влагата (забелязала съм, че всички кутии и съдове, когато са в хладилника, събират влага, независимо колко са сухи нещата).
За дехидраторите ще се опитам да разбера нещо повече.
Благодаря за полезния линк!

9 Radula { 02.20.09 at 22:11 }

Скъпа Деси, съгласна съм да се обединим и да си търсим дехидратори! 🙂 Нали с тях за по-кратко време се изсушават ястията? В крайна сметка установих, че моята печка мога да я завъртя съвсем лекичко, не е задължително да е на 1-ва или половинка степен, а преди тях, та, ще пробвам след няколко дни… Но все си мисля, че ще е по-лесно с дехидратор, хихи. Поздрави, мили хора!

10 натали { 02.21.09 at 5:54 }

днес си купих ескалибур дехидратор, много е хубав!!! в бг не намерих и го купих от чужбина….300ев.

11 mer { 02.22.09 at 2:43 }

Здравей, Натали! Може ли да дадеш повече инфо как и от къде го купи.
Благодаря, че сподели!

12 натали { 02.22.09 at 14:15 }

здравеи мег! купих го от специализиран магазин за row food Berlin трудно се намира но не е невъзможно :), може да се поръча и от Америка, ти го знаеш саита на Ескалибур. А за този магазин трябва да се отиде на място 🙁 това е “

13 Radula { 02.22.09 at 19:58 }

Хей, Натали, нали няма да пропуснеш да споделиш как е с дехидратор! 🙂 Бързо ли се сушат ястията? Аз нямам търпение да чакам цяла нощ иби 6-8 часа и търся лесен вариант с дехидратор, хихихи. Но, докато се сдобия с такъв, ще се уча на търпение 🙂 И все пак ще ни е много полезно и интересно да споделиш опитности! 🙂 Благодаря ти!

14 mer { 02.23.09 at 17:20 }

И за мое най-голямо съжаление, дори и с дехидратора, сушенето отнема много време – между 4 – 24 часа (зависи какво точно сушим). Предимството е (доколкото знам), че може да се нареждат на няколко нива – до 9, и че има точен терморегулатор, вентилатор и може би някои от табличките са мрежести, което спомага за доброто дехидратиране – не съм ги виждала, но така ми се стори от едно клипче.

15 benato { 03.26.09 at 19:18 }

Сега забърках първия си хляб ли,крекер ли 🙂 В момента се суши,утре ще пиша какво е станало.

16 benato { 03.26.09 at 19:30 }

Жалко ,че няма да го опитам,днес ми е 16 ден на соково гладуване.Направих го на жена ми,яде и се нещо хрупкаво,а аз реших,че е краино време да се пробвам.До сега само сладки съм правил и сосове.И шоколадовия мус с орехи 🙂 Поздрави за рецептите имате от бременната ми половинка 🙂

17 Atanassia { 03.26.09 at 21:17 }

16-и ден на соково гладуване????? браво на теб, benato,ти си герой.

18 mer { 03.26.09 at 22:28 }

Бенато, как се чувстваш и колко дни още смяташ да си на сокове?

19 benato { 03.27.09 at 8:37 }

Чувствам се нормално,върша си ежедневните задължения.Сутрин, всеки ден, клизма с кафе,но специално за клизми ,от Англия.Както по рано споменах,имам опит с гладуванията.Мисля да направя 21 дни.На главата отзат ,където вратната жила се захваща ,ми излезна едно топче,преди около две години.Не се притеснявах,но взе да расте и стана около 4 сантиметра в диаметър и един и половина изпъкнало.Всичките ми казваха да отида да ми го махнат,но мен ме беше страх,заради операцията,все пак е главата.И така реших да се заема и да реша проблема с Божията помощ.
Сега от топчето е останало една трета и се надявам да изчезне напълно с глад и суровоядство.

20 Radula { 03.28.09 at 0:14 }

Бенато, ще споделиш ли малко повече за соковото си гладуване? По колко литра сок на ден пиеш и плодови сокове или и зеленчукови консумираш? После как ще захраниш и колко време ще правиш захранването? Много ще е полезно да споделиш това и всичко друго, което се сетиш! 🙂 Благодаря ти! Топли поздрави! 🙂

21 benato { 03.28.09 at 10:00 }

Литри е силна дума 🙂 От два до четири сока и един,два чая. Соковете са зелена,кисела ябълка и червено цвекло,предимно.Слагам и морков понякога. Правя си и манго с ябълка,сега пия от черно грозде и е страхотен.
Захранването,през първата седмица плодове и зеленчуци,добре здъвкани и умерено количество.През втората, салати и друга сурова храна и понеже си ям сурово предимно и не консумирам месо и млечни,ще си продължа така 🙂

22 Radula { 03.28.09 at 11:23 }

Супер! Мерси, Бенато. 🙂

23 Radula { 04.14.09 at 0:00 }

Имам един въпрос: семената (слънчоглед, сусам, тиквени…..) трябва ли да са накиснати предварително за няколко часа? Мерси! 🙂

24 mer { 04.14.09 at 9:39 }

Тиквените и слънчогледовите семки е винаги добре да се накисват предварително, както и всички видове ядки – така ги съживяваме и изхвърляме вредните инхибитори. За сусама не е задължително, но няма и да попречи ако се накисне (аз не го накисвам).

25 Radula { 04.14.09 at 12:55 }

Благодаря ти, Мер. Знам, че винаги е добре да се накисват преди консумация, но при крекерите не бях сигурна дали да се прави. 🙂

26 gren flower { 01.21.10 at 18:07 }

Здравейте!
Аз опитах да си направя крекерите, но установих, че мелничката за пипер не мели лененото семе (а ленено брашно не знам от къде да намеря, та опитах само да го смеля на едро с мелничката). Вие как го правите на брашно или купувате?
Поздрави!

27 amazonian { 01.22.10 at 15:19 }

Ползвам кафемелачка за лененото семе 🙂

28 gren flower { 01.22.10 at 15:42 }

Благодаря ти! Ще пробвам да видим какво ще излезе 🙂

29 Спаначена крем супа — Земя на заем { 05.24.11 at 12:02 }

[…] Ако желаете да хапнете топла супа, загрейте водата до максимум 48 градуса (топла на допир) и след това добавете в блендера. Друг вариант е да блендирате супата по-продължително време и така температурата започва да се повишава, но аз не избирам този вариант, защото предпочитам не толкова кремообразни супи. Към супата може да добавите натрошени крекери. […]

30 Мария { 02.23.12 at 14:33 }

Здравейте, може ли и за рецептата за пестото. Много добре изглежда.

31 mer { 02.23.12 at 23:46 }

„Пестото, с което са намазани крекерите, е от кашу, копър, магданоз, зелен чесън, зехтин и малко ленено масло, лимонов сок и пулпата от портокалите.“
1 чаша кашу
1 връзка копър
1 връзка магданоз
1 стрък пресен чесън
1/2 чаша зехтин
1/3 чаша ленено масло
сока на 1 лимон
малко портокалов сок или пулпата от направата на портокалов сок или 2 парченца портокал
щипка сол
щипка черен пипер
Всичко се слага в кухненски робот и се пасира около половин минута или до желаната консистенция. Ако е твърде гъст сос, може да се добави още зехтин.

32 Silvia { 09.16.12 at 11:18 }

Здравейте много хубав сайт. Искам да ви попитам по магазиниъте намира ли се лененото масло? Благодаря

33 mariana { 09.16.12 at 17:04 }

В Кауфланд има

34 Silvia { 09.16.12 at 18:11 }

Суровоядците ядът ли мед? Искам да си направя пречистване на сокове има ли някъде описана схема или както преценя? Благодаря. И за дехидратора може ли да ми препоръчате някой модел и може да ми кажете какъв искате ако мога да го намеря и да ви го доставя.

35 mer { 09.25.12 at 0:22 }

Ленено масло вече се намира почти във всички големи вериги магазини и в здравословните магазинчета.
Най-използвания дехидратор от суровоядстващите е Екскалибур. Някои суровоядци не консумират мед, тъй като е животински продукт. Други консумират в умерени количества. Аз лично вече избягвам да ползвам – може би само в чай и кафе, а в други резепти го замествам с фурми или стевия.
За пречистването със сокове – може да ползваш схемите на Норман Уокър, иначе ето и две примерни схеми от сайта – https://www.zemianazaem.com/archives/189
https://www.zemianazaem.com/archives/14

36 Нефи { 10.12.12 at 12:13 }

Здравейте,изпробвах половината от вашите сурови рецепти,а снощи направих и тези крекери.Всичко много ни харесва.Дъщеря ми (1.3г.) си хапна няколко на сутринта.А зеленчуци мога да я накарам да яде само в крекери и по мъничко в сокове и смутита,но се притеснявам ,че не е достатъчно.Но на тази възраст трудно мога да я накарам да яде нещо ,което не иска.

37 Нефи { 10.12.12 at 12:16 }

Пропуснах да кажа,че вкъщи от известно време се стараем да се храним предимно със сурова храна от скоро,а без месо от 1 г.

Leave a Comment