Целина за апетит и храносмилане


Целина за апетит и храносмилане
17 Май 2012, Четвъртък


В  Древна Гърция венците, поставени на главите на победителите, са били правени от листата на целината.

Автор: проф. Христо Мермерски

У нас вместо за венци тя е използвана като подправка към различни ястия, като се използват не само листата и стеблата, но и корените й.
Освен за овкусяване на ястията, целината е известна още от миналото столетие като изцерително средство на стомаха и червата  за предотвратяване на гнилостни процеси в тях.


Кои са лечебните и  хранителни качества на целината?
В сегашната народна медицина целината се използва като силно диуретично средство при консумиране на свежи листа и стебла. Сокът от растението е много полезен при болни бъбреци, подагра, диабет, дерматити, ревматизъм и отоци. Подправката съдържа около 40 ароматични и вкусови съединения, подобряващи храносмилането и апетита.

Както при другите зеленчуци, тя е незаменима храна при болни с нарушения при сърдечносъдовата и нервна система. Известна е и с това, че засилва половата мощ на мъжете.

Римляните открили кулинарната наслада в това ароматно растение – те обичали неговия своеобразен тръпчив вкус и го смятали за афродизиак. Доколко изтощените римляни са ставали отново бодри е невъзможно да се докаже, но резултатите от научно-медицинските изследвания потвърждават една друга област на приложение на целината. Понижава кръвното налягане. Това я е превърнало в любимо лекарство в източноазиатските култури поне от 2000 години насам.

Целината действа апетитовъзбуждащо и пикочогонно. Коренът на билката оказва противовъзпалително действие при остри и хронични бъбречни заболявания, при подагра, ревматични заболявания и др. Плодовете оказват добро действие при стомашни болки и лошо храносмилане.

Прилага се при безапетитие, пясък в бъбреците и пикочния мехур, подагра, копривна треска, полова слабост. Ревматични заболявания, възпаление на бронхита, лошо храносмилане с газове и уригвания, бронхиална астма и др.

Начин на приготвяне и употреба: около 2 с. л. настъргани корени се варят в 500 мл вода за 10 мин. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти на ден. Използва се сок от прясно нарязани корени – 1-2  ч. л. от него се приемат 2-3 пъти на ден около 30 мин. преди ядене.

Приготвя се и студена настройка – 30 г нарязани корени се накисват в 200 г хладка вода за 2 часа. Количеството се изпива за един ден.

Противопоказанията са същите както при повечето от зеленчуците, съдържащи груба и неразтворима целулоза. Затова при заболявания на храносмилателната система целината в суров вид е противопоказна.
Може да се използва във вид на сок както самостоятелно, така и в комбинация с други сокове (моркови, червено цвекло, краставица, ряпа и др.)

Най-ценното свойство на екстракта от тази подправка е съдържащият се в него голям процент жив биологичен активен натрий. Едно от химичните свойства на този елемент е поддържането на калция в разтворено състояние, а точно това е необходимо за човешкия организъм.


Как да се лекуваме?
● При задържане на урина: Сок от целина. За да се получи, пресните корени на растението трябва да се настържат на ренде, след което да се изцедят. Приема се по 1-2 чаени лъжички 2-3 пъти на ден, половин час преди ядене.

● При невроза: 2 препълнени чаени лъжички наситнени стръкове от целина се заливат с 250 г студена вода, загрява се бързо до кипване и след това се прецежда. Приема се по 2 чаени чаши течност дневно.

● За разширени вени: Седем стебла се накисват в 2 л вода. Варят се, докато водата остане наполовина. След това към сварения сок от целина се добавя и прясно изцедения сок от 5 лимона. В случай че страдате от разширени вени, трябва да пиете от този еликсир в продължение на 9 дни.



В категории: Здраве , Горещи новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки