Свързани новини

22.02.2009 15:46

Открий целината

Видян 4941 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В сезона на обичайното изтощение на организма и задръстването му с немного здравословни храни и особено ако сте решили да постите, непременно включете в менюто си целина. Някои наричат това изключително полезно растение кервиз. Макар и да не е най-доброто им време за търговия, на пазарите може да намерите все пак българска целина. Продават я по лев и половина-два. Някои глави са с поизмръзнали стъбла, други – съвсем правилно са без това напълно излишно допълнение. В големите магазини целината е внос от Холандия. В „Била” продават доста, наистина доста, големи глави по 1.79 лв., а в „Кауфланд” – нормални по размер за 2.49 лв.


Целината е сред зеленчуците, най-богати на хранителни вещества. Пригответе се за изброяване и си харесайте това, което ви трябва, или ви се струва най-полезно за вас. Този кореноплод съдържа суров протеин, калий, фосфор, желязо, сяра, хлор и микроелементи алуминий, никел, молибден и т.н. Освен това е богат на витамин С, В1, В2, Б 6, ферменти, ябълчена, лимонена, оксалова киселина. Целината подобрява обменните процеси и усилва функциите на жлезите с вътрешна секреция. Българската народна медицина препоръчва целина против треска, възпаление на бъбреците, при пясък и камъни в бъбреците, подагра, липса на апетит, метеоризъм, ревматизъм и лошо храносмилане. За особено ценен се смята сокът от целина. Може да се прави в комбинация с лимонов и доматен сок. Вкусен и като се пие суров, и като добавка в супи и други ястия. Твърдят, че целината е силен афродизиак и в следния вид било съвсем сигурно: изчиствате и нарязвате глава целина, задушавате я в малко вода и масло, след което добавяте чаша силен бульон и малко брашно. Когато зеленчукът омекне, слагате един жълтък и настъргано индийско орехче. Сервирате горещо.


Това, което във всеки случай е полезно за целия ви организъм, не се нуждае от топлинна обработка, а само от настъргване и е тъкмо за този сезон. Настъргвате целина, червено цвекло, ябълка, морков и прибавяте счукани орехи. Разбърквате всичко с лимонов сок, зехтин и сол на вкус. Ако все още имате вяра поне в „Крема”-сиренето, вземете едно пакетче, само две супени лъжици кисело мляко, от което не сте се разочаровали, и пак лимонов сок, зехтин и настъргана целина и разбъркайте добре всичко. Вкусно е. Идеални за студа са и крем супичките с участие на целината, а също картофи, морковки и лук. Като ги сварите и пасирате, пак може да добавите счукани орехи и настъргано сирене или кашкавал. За сметаната все още няма разтърсващи разкрития, така че може да сложите и сметана.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

телец

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната

Днес домашната атмосфера може да бъде напрегната, но