ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 рецепти за лечение с целина и други билки

Лечебното действие на целината е многостранно, но не бива да се прекалява с употребата й, защото може да раздразни стомаха.

За тонус и против ставни болки

• Приготвя се следната ре­цепта: 2 супени лъжици нарязани корени от це­лина се заливат с 250 мл студена вода и се оставят да киснат 2 часа. Течността се прецежда, разделя се на 3 равни части и се пие сутрин, обед и вечер преди хранене. Същата настойка помага и при болки в ставите.

За подсилване и при болести на простатата

• 500 г корен от целина се настъргва и вари в 1 л вода, докато се изпари половината течност. Прецежда се и се изпи­ва на три приема по време на хранене. Същата рецепта помага и при заболя­вания на простатната жлеза.

При тежест и умора в краката

• Нарязват се 400 г целина на ситно, сваряват се в 1,5 л вода до омекване. Оставя се да изстине. След това с тази смес се прави баня на краката.

За стимулиране на апетита

• Пие се прясно изцеден сок от целина. За целта могат да се използват както корените, така и листата на растението. Приема се по 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно преди хранене.

• При ежедневна употреба на концентри­рани захари и нишесте прекаляването с тях води до редица заболявания – ди­абет, камъни в жлъчката и бъбреците и т.н. Сокът от сурова целина е особено полезен, за да ги предотвратите. Освен това смес от сок от целина със сокове от други зеленчуци дава отлични резул­тати при авитаминоза.

При шипове

• За да облекчите болките от това заболяване, пригответе следната рецепта: 1 нарязва се 1 кг целина и се вари в 5 л вода, докато остане 1 л течност. Прецежда се и се пие по 1 кафеена чашка 3 пъти дневно. По време на лечението е добре да се изяждат по 2-3 лимона.

При измръзване

• Прилага се следната отвара: в 1 л вода се варят 150 г корени oт целина. Тя се прецежда и се оставя да изстине. С нея се правят компреси. След свалянето им мястото се намазва с гъша или свинска мас и се покрива с кърпа.

При контузии

• На удареното място се слагат счукани свежи листа от целина и се прави лека превръзка. Същото може да се направи и при отворени рани, но в този случай листата трябва да се дезинфекцират много добре.

За да облекчим неразположението

Препоръчваме ви две рецепти за общоукрепвщ, противовирусен чай, който значително намалява неразположението.

• Смесете 1 част плодове от хвойна, 3 части листа от маточина, 3 части цвят от песекиня. На 1 супена лъжица от сместа слагате 1 чаша вряща вода. Запарете чая в порцеланов чайник. Пийте го горещ, с мед, по 1 чаша 3-4 пъти на ден.

• Запарете цвят от лайка – по една чаена лъжичка на чаша, оставете да постои 15 минути, прецедете и до­бавете 1 чаена лъжичка 10-процентова спирт­на настойка от прополис. Разбъркайте и пийте на бавни глътки.

Любопитно

Съществуват много видове целина, но у нас се отглежда т. нар. миризлива целина, която е двугодишно кореноплодно расте­ние. Приятните аромат и вкус се дължат на етеричното масло, което е около 3% и се съдържа във всички части на растение­то. В кореноплода се намират минерални вещества, белтъчини, мазнини, захари, глутамин, полифеноли и др., а в надземна­та част различни витамини щ С, В, PP.

 

 

Природни лекове от цял свят

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *